Wanneer Atma Kriya voor iemand niet geschikt is

Thumbnail

Ik moet eerlijk toegeven, dat ik veel te veel belang aan Atma Kriya Yoga heb gehecht. Hoewel ik zowel Simply Meditation-leraar, OM Chanting-organisator als Atma Kriya Yoga-leraar ben: telkens wanneer iemand mij benaderde om te leren mediteren, bood ik onmiddellijk Atma Kriya Yoga aan. Onlangs realiseerde ik me dat dit een grote fout was en wel hierom:

Er is bij veel leraren een houding geweest dat Atma Kriya Yoga superieur is aan de andere vormen van Bhakti Marga Sadhana. Ik ben hier ook schuldig aan, ook al heb ik de afgelopen vijf jaar talloze voorbeelden gekregen en verhalen gehoord van mensen, die me vertelden dat de andere vormen van BM Sadhana ook zeer krachtig zijn.

Hier zijn drie verhalen, die je vertellen over de kracht van andere oefeningen dan Atma Kriya Yoga.

Simply Meditation hielp een volwassen vrouw met ADHD

Simply Meditation Stories

Een paar jaar geleden gaf ik een cursus Simply Meditation en een vriendin van mijn werk had zich bij de cursus aangesloten. Twee jaar na die cursus sprak ik haar weer en ze vertelde me hoe de Trinity-meditatie van Simply Meditation een cruciaal onderdeel van haar ochtendritueel was geworden en dat ze haar dag niet zonder die oefening kon beginnen.

Dit laat zien hoe krachtig en behulpzaam Simply Meditation was voor iemand met een overactieve mind, bij wie op volwassen leeftijd ADHD vastgesteld werd. Op dat moment in haar leven was Simply Meditation perfect en geen enkele andere vorm van Bhakti Marga sadhana zou zo goed bij haar gepast hebben.

Dit was een belangrijke stap op haar spirituele pad, omdat ze in de periode dat ze dagelijks Simply Meditation beoefende een grote transformatie in haar professionele leven doormaakte. Ze was bezig zich als ondernemer te profileren een haar bedrijf wereldwijd bekend te maken. De basis die Simply Meditation haar gaf was cruciaal voor haar reis in die tijd.

Alles wat meer was, zoals Atma Kriya Yoga, zou misschien te veel geweest zijn voor haar. De zachtheid en diepgang van Simply Meditation was precies wat ze nodig had om zich te aarden.

Atma Kriya Yoga was niet geschikt voor iemand met een depressie

Atma Kriya Yoga stories

Een ander verhaal gaat over een vrouw die contact met mij opnam om Atma Kriya Yoga te leren. Ik stemde hier onmiddellijk mee in, vanuit mijn enthousiasme, mijn liefde voor Atma Kriya Yoga te kunnen delen. Omdat ze me voor Atma Kriya Yoga had benaderd, nam ik niet de moeite om na te gaan of dat wel de beste vorm van sadhana voor haar was.

Aan het begin van de cursus ontdekte ik dat ze een lange geschiedenis met depressies had. De eerste technieken van Atma Kriya Yoga prikkelden haar toestand en maakten die erger. Ik moest onmiddellijk stoppen met de cursus vanwege haar veiligheid, maar ook vanuit mijn verantwoordelijkheid.

Achteraf gezien had ik mezelf moeten afvragen: 'Is deze persoon wel klaar voor Atma Kriya Yoga?'

Ik weet dat het niet altijd gemakkelijk is om het antwoord hierop te krijgen en in zo'n scenario raad ik aan om erover te praten met een van je leraren of om advies aan een Swami van Bhakti Marga te vragen. Ze hebben een ander niveau van intuïtie en veel ervaring in de omgang met mensen in de verschillende stadia van hun spirituele reis, en ze zullen beter kunnen inschatten waar mensen zich bevinden en waar ze klaar voor zijn. 

OM Chanting veranderde mijn leven

OM Chanting Stories

Het derde verhaal gaat over mijn eigen reis en de rol die OM Chanting daarin heeft gespeeld. Ik was begin 2014 van Londen naar Australië verhuisd. Vlak na mijn verhuizing hadden mijn relatie, mijn sociale leven, mijn levensstandaard, het nachtleven en mijn sociale status prioriteit. Tegen de tijd dat ik een jaar later Australië verliet, was ik er bijna klaar voor om een veel eenvoudiger leven te leiden, de 'buitenwereld' los te laten en me in plaats daarvan liever op mijn innerlijk te concentreren.

Aan het begin van dat jaar dronk ik veel en tegen het einde van het jaar hield ik helemaal op met het drinken van alcohol. Ik trok me volledig terug uit het wereldse leven (zo goed en zo kwaad als het ging) en ging door een extreme transformatie. Dit kwam omdat ik bijna elf maanden lang consequent elke week OM Chanting-cirkels bezocht.

Het is belangrijk op te merken dat niet iedereen met dezelfde intensiteit van persoonlijke transformatie te maken heeft als ik, maar het is een feit dat ik elke keer wanneer ik aan OM Chanting deelnam, een belangrijke transformatie heb ondergaan.

Je bent na een OMC-cirkel niet dezelfde persoon als daarvoor en dit geldt voor elke keer dat je een OM Chanting bijwoont, of het nu je eerste of je 365ste keer is. Voor mij was OM Chanting dus de perfecte sadhana voor die tijd. Het hielp mij bij de specifieke uitdagingen waar ik op dat moment op mijn spirituele reis mee te maken had.

Hoe kun je het spirituele pad van iemand anders respecteren?

Als leraar moet je de nodige ijver aan de dag leggen. Ik weet dat je gauw enthousiast wordt bij de gedachte aan een nieuwe student om dat te kunnen delen waar je van houdt, je sadhana, maar zet jezelf op de tweede plaats. Zet de ander op de eerste plaats en concentreer je op zijn behoeften en zijn weg. Dit gaat over de ander, niet over jou.

Wat je ook kunt doen, is de andere vormen van BM-sadhana respecteren. Guruji zou ze niet gegeven hebben als ze niet belangrijk waren. Overweeg openlijk de andere vormen en vraag jezelf af, welke het beste past bij de persoon die voor je staat.

Als devotee en beoefenaar moet je eraan denken dat iedereen anders is en dat elke persoon zich op een uniek punt op zijn eigen spirituele reis bevindt. Wat goed voor is jou, is niet altijd goed voor iemand anders.

Paramahamsa Vishwananda

Zoals Guruji zei, je moet niet bang zijn om je spirituele overtuigingen te delen met anderen en wees er niet verlegen over. Wees echter voorzichtig met het voorschrijven van hetzelfde "medicijn" als jij gebruikt; jouw unieke set van spirituele oefeningen bijvoorbeeld, is niet altijd goed voor iemand anders. Iedereen moeten zijn eigen pad bewandelen en zal op een bepaald punt op zijn reis precies die vormen van sadhana tegenkomen die bij hem passen.

Ik wil met het volgende eindigen: naar mijn ervaring is onze Guru, Paramahamsa Vishwananda, de meest tegemoetkomende Guru die je je kunt voorstellen, omdat Hij zoveel ruimte laat voor individualiteit. Hij houdt oprecht van je zoals je bent en Hij geeft iedereen veel ruimte om zichzelf en zijn eigen unieke nuance van toewijding op zijn eigen manier tot uitdrukking te brengen.

Als leraar en devotee kun je dit ook naar anderen uitdragen, door te respecteren waar zij zich op hun spirituele reis bevinden en hen door middel van die sadhana, die voor hen op dat moment op hun pad geschikt is, van dienst te zijn.


Blog »