Sadhana als fundament voor je spirituele weg

Thumbnail

Onlangs was ik op reis naar de Verenigde Staten. De belangrijkste reden voor mijn reis van Shree Peetha Nilaya was om daar mijn gezondheid te laten controleren (ik heb type 1 diabetes). Maar het was ook een gelegenheid om sommige van mijn familie en een paar oude vrienden weer te zien.

Mijn familie is niet op een bepaald spiritueel pad. Misschien houden ze het voor zichzelf, maar naar buiten toe zijn ze niet ‘religieus’ of open over hun overtuigingen. Sommige in mijn familie zijn openhartiger en stellen me vragen over het hoe en waarom, over de details van mijn overtuigingen en beoefeningen, terwijl anderen zich wat dat betreft gewoon op afstand houden.

Ondanks hun standpunt en afstandelijke houding ten opzichte van dat levensaspect, komt het onderwerp toch steeds naar boven, omdat het zo'n integraal onderdeel van mijn leven uitmaakt. De "buitenwereld", de wereld die niet echt dagelijks actief religie of spiritualiteit beoefent, is zozeer gericht op onmiddellijk genot. Onze mind stemt zich snel af op verlangens en zintuiglijke bevrediging, als hij niet geworteld is in een praktijk die ons onze geest, onze goddelijke natuur en ons oneindige vermogen om lief te hebben op één lijn brengt. Meestal ben ik dicht in de buurt van andere mensen die op een spiritueel pad zijn. Als dat niet het geval is, kan het echter een hele schok zijn om daarvan weg te gaan en omringd te worden door mensen met totaal een andere levensfocus dan ikzelf.

Ik heb de neiging om me snel te laten meeslepen door de drama's en spelletjes van de buitenwereld. Meestal lach ik er gewoon om, als ik zulke onnodige stress, bezorgdheid en domme verleidingen van een leven gebaseerd op zintuiglijke bevrediging zie. Ik probeer een liefdevolle houding te bewaren en laat die uit mezelf komen. Maar ik moet mijn mind echt beschermen tegen het omgaan met die levenstijl en me er niet door laten meeslepen.

Tijdens deze periode in de Verenigde Staten merkte ik echter dat ik zwakker was in het afschermen van mezelf, dan normaal gesproken in een dergelijke omgeving. Een paar goede gewoontes begonnen weg te vallen. Ik begon ook naar links en rechts te bewegen, mijn mind danste mee met de melodie en drama's om me heen. Toch was er één ding dat me houvast bood: mijn sadhana. Mijn Atma Kriya-beoefening is echt een toevluchtsoord voor mij. Het is mijn anker op het spirituele pad en mijn spirituele grondhouding - te onthouden dat ik Goddelijke Liefde ben. Dus ondanks dat mijn mind steeds maar in het rond wilde springen en focus dreigde te verliezen, bracht mijn sadhana me weer terug op het juiste spoor.

De woorden van Paramahamsa Vishwananda weerklinken vaak in mijn oren. Na mijn eerste interview met Hem, vertelde Hij me om ervoor te zorgen altijd mijn kriya te oefenen. Ik heb die woorden zeer ter harte genomen. Ik realiseerde me dat sadhana mijn basis is, nadat ik periodes had meegemaakt, zoals onlangs in de Verenigde Staten. Ik keer altijd - op zijn minst - terug naar mijn persoonlijke tijd om te oefenen. Zoals ik al zei in mijn laatste blogpost, is er het afgelopen jaar sprake van groei geweest in die zin, dat ik kriya niet meer als "op z'n minst" zie. Integendeel, ik zie het als een ongelooflijk hulpmiddel, de basis, de pijlers en de fundering waarop mijn spirituele leven kan worden gebouwd. Wanneer je het beoefent met een intentie van liefde en gericht op het goddelijke, in plaats van het alleen maar mechanisch te beoefenen, wordt Atma Kriya Yoga bijzonder krachtig, opbeurend en beschermend. De beoefening is zo ontworpen dat onze mind verweven raakt met onze spirituele natuur. Onze identificatie als spirituele wezens wordt versterkt, terwijl de zwakheden van de materiële identificatie wegvallen. Dit is de genade van Atma Kriya Yoga en sadhana als geheel.

Ik ben zo dankbaar dat Atma Kriya Yoga voor ons beschikbaar is! De kracht ervan is van vitaal belang voor mijn geluk, mijn innerlijke vervulling en mijn pad. Sadhana is een ongelooflijk geschenk voor spirituele zoekers. Het is de basis van spirituele groei. De discipline en het aarden die het bevordert zijn zo solide. Sadhana is zo, zo belangrijk voor mij – eigenlijk voor iedereen. Ik probeer de cruciale rol ervan te benadrukken voor iedereen die deze post leest, opdat jullie allemaal je relatie met sadhana opnieuw weten te waarderen. Het kan helpen om onszelf te definiëren, om ons meer te identificeren met onze ware natuur als liefdevolle wezens. Zo'n geschenk, zo’n hulpmiddel is Atma Kriya Yoga.


Blog »