De kracht van Bhajans en Kirtan

Thumbnail

Enkele jaren geleden was ik zo gezegend de schoonheid van Bhajans en Kirtan te ervaren en de impact die het kan hebben op je spirituele ontwikkeling.

Tijdens het eerste weekend van mei 2012 organiseerde Bhakti Marga UK een Sangha-reisgroep van 47 mensen met Guruji (Paramahamsa Vishwananda), om van Londen naar Edinburgh te reizen. Daar gaf Guruji een Satsang en Darshan. We hadden een geweldig weekend en eenmaal terug in Londen gaf Guruji interviews. Mijn man en ik hadden een interview met Hem; Hij gaf ons Zijn zegen aan onze verhuizing naar Spanje. Hij vertelde ons beiden wie onze Ishtadev is, initieerde mij in AKY (Atma Kriya Yoga) niveau 2, en nodigde ons vervolgens uit voor een kleine bijeenkomst de volgende dag in Oost-Londen. Mijn man legde uit dat hij niet kon gaan, omdat hij die ochtend het land voor een werkreis zou verlaten; Guruji wendde zich toen tot mij en zei dat ik alleen moest komen, maar ik voelde me wat geremd. Ik kende de menigte die er zou komen niet echt goed, dus ik zei tegen Hem dat ik te verlegen was om te gaan. Hij zei gewoon: "Kom". Dus dat deed ik.

Toen ik op het feest aankwam waren de Bhajans en Kirtan net begonnen. Het was een kleine groep mensen, maar de energie was enorm. Zingen kan een ongelooflijk ontroerende en emotionele ervaring zijn, maar het zingen van de Naam van God door middel van mantra's en het chanten van de Goddelijke namen is een van de eenvoudigste en toch krachtigste en snelste manieren om het Goddelijke te bereiken. Door devotionele zang stijgen we boven de beperkingen van onze mind uit, zijn we in staat om de grenzen van het ego los te laten, ons hart opent zich en verbindt zich met het Goddelijke. Door devotionele zang voelen we de oneindigheid van ons zijn, door samen in de handen te klappen opent ons hart zich (omdat de handen zeer nauw verwant zijn aan het hart), en door te dansen voelen we een vrijheid, zodat deze goddelijke energie volledig tot uitdrukking kan komen.

Ik heb altijd genoten van het luisteren naar muziek en zang. Ik vind het geweldig hoe het mijn stemming kan veranderen of hoe het een herinnering kan oproepen, maar deze avond was de Kirtan met Guruji zo bijzonder; door te luisteren en bhajans te zingen ervoer ik pure extase.

Later op die avond vroeg Guruji me om met Hem naar boven te gaan.Terwijl we aan het praten waren, manifesteerde Hij een ring voor mij. Ik was ontzet en wierp me voor Zijn voeten, iets wat ik nog nooit eerder had gedaan, omdat het eerder voor mij onnatuurlijk en onecht aan had gevoeld. Hier gebeurde het intuïtief en ik wist dat Hij mijn Satguru was. Hij had de barrières, waar ik me niet van bewust was, doorbroken. Er was binnenin mij een enorme verandering merkbaar en ik was in een volledige staat van Gelukzaligheid, die me nog vele dagen daarna een gevoel van extase gaf. De Kirtan daarvoor had een erg belangrijke rol gespeeld in het liefdevol verwijderen van obstakels, die mij op mijn spirituele pad belemmerden.

Devotioneel zingen en de Goddelijke namen chanten is makkelijk, het is leuk en opwekkend en werkt transformerend. De enige voorwaarde is dat je oprecht bent; doe het met heel je hart, laat alle vooroordelen die je hebt over je situatie, jezelf of de omgeving los; laat alles los, geef je volledig over aan het moment, voel de vibraties van de liederen resoneren door je lichaam en verruim je hart.

Vergeet niet: het gaat allemaal over Liefde.


Blog »