Мојот таен рецепт

Thumbnail

Да се ​​биде учител по Атма Крија Јога во Шри Пета Нилаја и дел од меѓународното одделение „Бакти Марга Садхана“, подразбира дека многу жители и гости ме прашуваат како изгледа мојата рутина на садхана. Тие ме прашуваат како јас да знам тајна што тие не ја знаат. Тие знаат дека имам добри односи со садхана и можеби се прашуваат од каде доаѓа мојот ентузијазам за сандана.

 

Понекогаш се чувствувам како да треба да одговорам само велејќи дека вежбам 2 часа секој ден и дека правам шеснаесет рунди јапонија и така натаму и така натаму. Луѓето како да очекуваат дека сум јас сум посветен на саханата и практикувам како луд. Исто така, се чувствувам како луѓето да мислат дека сум некој мастер длабок медитатор.

 

Вистината е, дека навистина не сум нешто такво. Можам да кажам дека имам прилично добар однос со садхана во целина - од различни причини - но главно, јас само давам се од себе секој ден да вежбам умерена количина. Како што знаете, мојот животен стил е зафатен, но малку рутински. Мојот распоред всушност изгледа веројатно многу сличен на тоа како изгледа повеќето од вашите распореди. Имајќи го ова предвид, што да им кажам на овие луѓе што ми поставуваат вакви прашања? Па, прво, потврдувам дека имам добар однос со мојата садхана. Ова е клучно. Ова е поважно е отколку да се направи еден тон рунди на која било техника во лошо расположение или да биде расеан од други надворешни работи. Одржувањето на добар однос со вашата духовна практика дава ред во вашиот живот. Тоа прави практиките да ја одржуваат својата вредност во вашиот ум. И како и секоја врска, во проблематични периоди, ќе сакате да поминувате време со други луѓе со кои имате поблиски врски - каде се чувствувате пријатно и поддржано. Но, овие видови на добри односи доаѓаат од развој и во позитивни времиња и од негативни времиња.

 

Како негував добар однос со садхана? Со одгледување. Тоа значи дека одвојувам време од секој ден да се посветам, да развивам врска со таа. Јас не си наметнувам премногу за да чуствувам непријатност со мојата практика. Не се удавив со очекувања од 2-часовни практики двапати на ден. Отпрвин, само сакав да станам стабилен во мојата пракса. Ова значеше дека дури и ако не се чувствувам одлично или ентузијасти за вежбање, барем малку вежбам. Не минимум, но исто така и не близу до максималниот додаток.

 

Јас се трудам да имам фокусирана пракса и чувствувам дека се придржувам кон блаженството за време и по практиката. Ми беше потребно долго време да се посветам и да изградам добар однос со Атма Крија Јога. Навистина морав да ѝ дадам време и да се изборам преку мојата мрзеливост и неискреност.

 

Како резултат на сето ова, имам многу редовна пракса која ми претставува осветлување на мојот духовен пат. Тоа е мојата водачка сила и ме држи под проверка и ме воздигнува за да не паднам. Мојот метод што стои зад ова одгледување е „само направете го тоа“. Без разлика на денот, или ситуацијата, јас сум сигурен дека го правам мојот минимум. Се трудам да не кажам ах, доволно е едно (дури и ако е така). Наместо тоа, си велам себеси, ако умот ми го кажува ова, тогаш сигурно треба да го сторам спротивното, и потоа ќе продолжам да правам „уште еден“ круг, уште неколку минути. Ако разбереме што е всушност сахана, тоа е самото Божество. Ако се однесуваме кон тоа дека „помалку е во ред“, тогаш ние го зајакнуваме лошиот став со Божеството. Наместо тоа, треба да се обидеме повеќе да ја имаме мисла „ми треба уште еден“. Повеќе божествено, не помалку. Обидете се да уживате, а не да го отпишете и да ја оправдате мрзеливоста или незаинтересираноста. Дури и ако има неискреност, само тоа навистина функционира. Бидејќи тоа е божествено, во крајна линија НЕМА да разочара ниту неуспее. Божественото секогаш поддржува, и се секогаш е корисно и позитивно.

 

Мислам дека во голема мерка станува збор за давање повеќе и повеќе можност за Божественото да работи. Се работи за давање простор и слобода садханата да го стори она што е потребно и да се посвети на трпеливост и на крајот однос со садхана, со божественото.

 

Тоа е она што го правам, тоа е мојата тајна. Парамахамса Вишвананда ми рече во првиот разговор со него, „не заборавајте да вежбате“. И јас не заборавив. Јас само продолжувам да одам, и како резултат, имам можност навистина да уживам, да ја почитувам и да ја сакам својата практика. Со текот на времето гледам наназад и гледам како тоа ме обликува, како одговарам наместо да реагирам. Гледам како целта ми се префрли повеќе кон љубовта и услугата наместо загриженост, личен интерес и драма.

 

Ова е она што го споделувам со сите за мојот пат, за мојата садхана. Во случај некој да се прашува кој е мојот рецепт за мистерија – само направете го. Одете по тоа и оставете ја практиката да го направи она што го прави. Јас не сум волшебник, не сум никој посебен. Садханата е посебна, садханата е како магија. Ве трансформира со време и стабилност и честопати без дури и да забележиш што прави! Ако не вежбате сахана, пробајте. Ако вежбате - продолжете. Само љубов и само пракса!


Blog »